12.8.2011

Suomalainen aamiainen, salmiakki ja laku

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland

Jos aloitetaan suomalaisesta aamiaisesta. Suomalaiset on kahvikansaa. Kahvinkeitin porisee monessa keittiössä heti aamulla. Toinen yhtä suosittu aamujuoma on tee. Kaurapuuro, hedelmät, jogurtti, myslit ja murot, leipä ja sen päälliset, valinnan mukaan.  Harva syö aamulla mitään raskasta. Pelkkä kahvi ja vesi ovat monen aamupala.  Suomalainen aamiainen on aika tyypillinen yleiseurooppalainen (aamiainen= breakfast). Eli jos matkustat Suomeen ja Suomessa, niin uskoisin, että löydät itsellesi syötävää. Hotellien keittiöistä voi aina kysyä muutakin, kuin mitä on listalla. Hyvällä ja monipuolisella aamiaisella jaksaa pitkälle.  (Aamiainen, aamupala)


Sitten salmiakki ja lakristi :) Salmiakki on suomalaisten suosikkimakeinen (makeinen=karkki). Salmiakki on aika erikoisen makuinen, vähän suolainen,  enkä ole matkoiltani löytänyt vastaavaa. Eri makeistehtaat Suomessa tekevät vähän eri makuisia ja paljon eri muotoisia: pehmeitä ruutuja ja pieniä kovia pastilleja. Sitä löytyy myös kastikkeena laitettavaksi jälkiruokiin ja jäätelön sekaan. Sillä on maustettu jopa viinaa. Silloin se juodaan snapsina. Mutta voihan siihen päälle laittaa vielä esimerkiksi kermalikööriä.

Salmiakkimakeisten Suomen suurin valmistaja saattaa olla Fazer mutta yhtä mielenkiintoisia tuotteita valmistaa Halva. Ja mainittakoon vielä Kouvolan laku Kouvolan lakritsi.  Kaikilta näiltä tehtailta löytyy myös lakritsia.  Uskoisin että sitä löytyy myös muualta euroopasta. Googlaamalla sanat "salmiakki" ja "lakristi" löydät varmasti paljon eri valmistajien tuotteita ja tietoa asiasta.(Salmiakki, lakritsi, makeinen, karkki)