12.11.2011

Sään vaikutus tuotekehitykseen

Weather impact on product development

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Olen kiinnostunut Suomalaisista tuotteista ja näkisin, että lähituotanto ja alueellinen tuotekehitys takaa ne mielenkiintoiset erilaiset ja asiaansa erikoistuneet laadukkaat tuotteet. Lisäksi se tukee paikallista työllisyyttä. Juuri sitä mitä Suomi ja koko eurooppa tarvitsee juuri nyt. Suomalainen tuote voi  olla arvokas, mutta myös laadukas ja kestävä. Pienemmissä yksiköissä valmistetut tuotteet mahdollistavat tuotekehityksen ja laadun tarkkailun koko valmistusketjun ajan.

Suomalaiset kuluttavat paljon tuontituotteita, mutta kotimaisuus on arvo. Omassa tuotannossa näkyy Suomalainen muotoilu, väri, henki ja perinteet,  mutta meteriaalit ovat jo tuotteesta riippuen uusinta tekniikkaa. Ja sitten on näitä retro tuotteita. Tuulia menneestä, tuotettuna tämän päivän tekniikalla. Käytettävä materiaali on valittava käyttötarkoituksen mukaan. Vuodenajat asettavat omat rajoitteensa. Ja on materiaaleja, joille ei ole synteettisiä vastineita. Tekniset ratkaisut voivat auttaa. Vain paikallinen kokemus ja  tuotekehitys takaa tämän laadun ja kehityksen jatkossakin.

Otetaan esimerkiksi talvivaatteet tai autojen talvirenkaat. Vain pohjoismaissa ja Suomessa asuvat tietävät millaiset kelit täällä vaihtelevat ympäri vuoden ja millaisilla varusteilla täällä pärjää parhaiten.  Kylmä koettelee materiaaleja ja tekniikkaa. Kokemusta ei korvaa mikään.

Suomen talvi voi olla erittäin vaihteleva. Perinteisesti Suomeen tulee lumi suunnilleen marraaskuussa. Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa, mutta talvi on kovimmillaan tammi-helmikuun aikaan.  Vuorokauden kylmin hetki on noin tunti ennen auringonnousua. Maaliskuussa alkaa lumipyryt ja voi kestää huhtikuulle, jolloin tuulet kääntyvät jo lämpimämmän puolelle. Alkaa loskakelit. Aurinko lämmittää ja sulattaa lunta päivällä. Illat ja yöt voivat olla vielä kylmiä. Toukokuu voi olla vaihtelevasti joko erittäin lämmin tai vielä lunta maassa. Tosin viimevuosina tässä on ollut enemmän kuin poikkeuksia. Kaksi viimeistä talvea ovat olleet erittiäin lumisia ja kylmiä. Talven lämpötilat vaihtelevat keskimäärin +-0--30C. Vastaavasti kesällä voi helposti olla +30C.

Celsius to Farenheit converter

Kun valitset vaatteita, niin Core Tex materiaalit ovat hyviä ulkoiluun. Toppavaatteilla pärjää ja ainahan voi lisätä kerroksia sen alle, esimerkiksi villatakin. Ulkona liikkujille on tarjolla erilaisia teknisiä alusvaate kerrastoja.
Perinteisiä materiaaleja ovat nahka, turkis, villa ja huovutettu villa. Niitä kyllä käytetään edelleen, mutta erilaisilla sovelluksilla ja mittasuhteissa. Kannattaa tutkia eri materiaaleja ja saatavuutta. Varusteet toiminnan mukaan. Ei kannata palella. Lämmin ja mukava voi olla myös ihan tyylikästä.

Ainakin Joutsen tekee Suomessa laadukkaita toppavaatteita, mallistot vaihtelevat. Ja Luhta on ollut luotettu ja mallikas merkki. Rukka, Torstai ja Skila kuuluvat samaan konserniin. On niitä paljon muitakin ja varsinkin pienemmiltä valmistajilta on alkanut tulla mielenkiintoisia tuotteita.