8.3.2012

Suomalainen nainen

Hyvää naistenpäivää 8.3.2012
(Please, use google transalte if needed)

Suomen väkiluku (graf by 2005) oli vuonna 2011  yhteensä 5 399 090, joista miehiä oli ~2 611 600 ja naisia  ~2 714600.  Väestö lisääntyy enemmän maahan muutosta kuin syntyvyydestä.

Suomalaista naista voisi kuvailla lyhyesti: melko itsenäinen ja määrätietoinen. Suomalaiset naiset ovat myös erittäin koulutettuja. Koulutuksella nainen pyrkii takaamaan asemaansa työmarkkinoilla, oman ja perheensä talouden ja muutoinkin hänellä on oikeus opiskella siinä missä miehelläkin.

Perheen perustaminen on Suomessa kallista. Koulutus vie aikaa ja vapaa harkinta nostaa rimaa perustaa perhe. Avioliitto solmitaan ja lapset tehdään yhä myöhemmin. Vuonna 2010  tilaston mukaan, ensimmäisen avioliiton solminta keski-ikä miehillä ja naisilla on jo yli 30 vuotta. Avioerojen määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena. Ensisynnyttäjien keski-ikä oli 2009 jo ~ 29 vuotta.

Vapaasti kuvattuna, suomalaisen naisen käsitys avioliitosta on tasavertaisen kumppanin löytäminen. Lapsia tehdään harkinnan mukaan, mutta vapaaehtoinen lapsettomuus on yhä yleisempää. Tosin lapsettomuus miehillä on yhä yleisempää kuin naisilla.

Naisen asema muuttuu. Viimeisin lama ja eu:n tuomat taloudelliset muutokset ovat vieneet erityisesti alkutuotannosta (perinteisiä miesten) työpaikkoja. Työttömyys on kasvussa.  Perusteollisuuden väheneminen on vaikuttanut miesten tuntemaan asemaan. Työttömyystilastossa tämä ei pahemmin näy, mutta sitäkin enemmän yleisessä asenteessa, kasvavassa epävarmuudessa, naisvihassa ja naisten kohtaamassa väkivallassa. Miehillä on tähän asti ollut  korkeammat palkat. Kun perheen miehen työpaikka menee, eletään naisen palkalla, joka on vain murto-osan miehen palkasta. Ja se näkyy ostovoimassa. Palvelualat ovat (perinteisesti naisvaltaisia) matalapalkka-aloja, joille miehet ovat nyt  "joutuneet" menemään. Se vaikuttaa miehen tuntemaan asemaan. Muutos on ollut nopeaa. Yleisesti ottaen, elintaso erot ja eriarvoisuus ovat  lisääntyneert sen jälkeen kun Suomi liittyi eu: iin. On enemmän hyvin rikkaita ja erittäin köyhiä pitkäaikaistyöttömiä.

Suomalainen unelma ei ole koskaan ennen ollut ryysyistä rikkauksiin. Vaan ennemmin kapea, mutta pitkä leipä. Perheen onni on tullut ydinperheen arvoista, turvallisesta työpaikasta, rehellisestä elämästä, suomalaisesta sisusta ja mentaliteetistä. Jääräpäisestä oikeudentajusta ja...ammattiliittojen yhteisvoimasta. Luonnosta ja henkisistä arvoista. Korkeilla veroilla on toistaiseksi kustannettu yhteisiä turvaverkkoja. Ne verkot puretaan nyt muiden eurooppalaisten hyväksi. On merkillistä, että Suomen noin 2,5 miljoonaa työllistä verotuloineen, pystyvät elättämään itsensä ja avustamaan muita köyhempiä eu maita. Vähenevä työllisten määrä, pienenevät palkat ja lisääntyvä työttömyys vähentää verotuloja, joka näkyy Suomen yhteisten palvelujen alasajossa. Suomi on muutoksen kourissa.

Naisilta kysytään yhä suurempia voimia ylläpitämään ja vaalimiaan perheen arvoja.

Hyvää naistenpäivää, ihan kaikiille

ps. naiset saivat äänestysoikeuden (kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä euroopassa) Suomessa vuonna 1906.


Tilastokeskus
Väestöliitto