27.12.2011

Huomenta 27.12.2011


When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Joulu on tältä erää ohi.  Suomalaisilla keskustelupalstoilla käytiin vilkasta keskustelua, kenelle Joulu (= Christmas) kuuluu ja kuka saa viettää joulua? Absurdi kysymys ja väite, koska valon juhlaa on vietetty maapallolla jo tuhansia vuosia. Nykyinen joulu Suomessa on sekoitus Suomen omaa vanhaa nuutti- ja kekripukkia, Viikinkien jouluperinnettä,  Roomalaisten Saturnalia juhlaa, Pyhän Nikolauksen 1800-luvulta olevaa perinnettä ja kaiken kukkuraksi Coca-Cola viimeisteli Joulupukin puna-valkoisella nutulla. Ja melkein unohtui, että kristityt vain asettivat oman joulunsa tismalleen samalle ajankohdalle. He omaksuivat pakanalliset perinteet ja lisäsivät omansa. Tulos on nähtävissä: valtava länsimainen kulutusjuhla, jossa moni hämmentyy ja väsyy. Eli muistithan kaikkein tärkeimmän: toivottaa läheisille ja rakkaille Hyvää Joulua, levätä, syödä hyvin, ajatella mukavia ja viihtyä. 
Monelle Joulu on vanhan summausta ja uuden suunnittelua. 

Suomessa riehuu parhaillaan tarvimyrsky, mutta vuoden pimein aika on ohitettu ja ollaan matkalla kohti kevättä.

27.11.2011

Joululahja

 
Joululahjasuositus...lue lisää 
Suggestions for xmas gifts...continue


♥  ♥  ♥   ♥   ♥   ♥   ♥   ♥   ♥  ♥   ♥   ♥   ♥    ♥   ♥

24.11.2011

Do we have penguins?

People have asked so many times if we have penguins or polar bears - here in Finland? Well....more

12.11.2011

Sään vaikutus tuotekehitykseen

Weather impact on product development

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Olen kiinnostunut Suomalaisista tuotteista ja näkisin, että lähituotanto ja alueellinen tuotekehitys takaa ne mielenkiintoiset erilaiset ja asiaansa erikoistuneet laadukkaat tuotteet. Lisäksi se tukee paikallista työllisyyttä. Juuri sitä mitä Suomi ja koko eurooppa tarvitsee juuri nyt. Suomalainen tuote voi  olla arvokas, mutta myös laadukas ja kestävä. Pienemmissä yksiköissä valmistetut tuotteet mahdollistavat tuotekehityksen ja laadun tarkkailun koko valmistusketjun ajan.

Suomalaiset kuluttavat paljon tuontituotteita, mutta kotimaisuus on arvo. Omassa tuotannossa näkyy Suomalainen muotoilu, väri, henki ja perinteet,  mutta meteriaalit ovat jo tuotteesta riippuen uusinta tekniikkaa. Ja sitten on näitä retro tuotteita. Tuulia menneestä, tuotettuna tämän päivän tekniikalla. Käytettävä materiaali on valittava käyttötarkoituksen mukaan. Vuodenajat asettavat omat rajoitteensa. Ja on materiaaleja, joille ei ole synteettisiä vastineita. Tekniset ratkaisut voivat auttaa. Vain paikallinen kokemus ja  tuotekehitys takaa tämän laadun ja kehityksen jatkossakin.

Otetaan esimerkiksi talvivaatteet tai autojen talvirenkaat. Vain pohjoismaissa ja Suomessa asuvat tietävät millaiset kelit täällä vaihtelevat ympäri vuoden ja millaisilla varusteilla täällä pärjää parhaiten.  Kylmä koettelee materiaaleja ja tekniikkaa. Kokemusta ei korvaa mikään.

Suomen talvi voi olla erittäin vaihteleva. Perinteisesti Suomeen tulee lumi suunnilleen marraaskuussa. Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa, mutta talvi on kovimmillaan tammi-helmikuun aikaan.  Vuorokauden kylmin hetki on noin tunti ennen auringonnousua. Maaliskuussa alkaa lumipyryt ja voi kestää huhtikuulle, jolloin tuulet kääntyvät jo lämpimämmän puolelle. Alkaa loskakelit. Aurinko lämmittää ja sulattaa lunta päivällä. Illat ja yöt voivat olla vielä kylmiä. Toukokuu voi olla vaihtelevasti joko erittäin lämmin tai vielä lunta maassa. Tosin viimevuosina tässä on ollut enemmän kuin poikkeuksia. Kaksi viimeistä talvea ovat olleet erittiäin lumisia ja kylmiä. Talven lämpötilat vaihtelevat keskimäärin +-0--30C. Vastaavasti kesällä voi helposti olla +30C.

Celsius to Farenheit converter

Kun valitset vaatteita, niin Core Tex materiaalit ovat hyviä ulkoiluun. Toppavaatteilla pärjää ja ainahan voi lisätä kerroksia sen alle, esimerkiksi villatakin. Ulkona liikkujille on tarjolla erilaisia teknisiä alusvaate kerrastoja.
Perinteisiä materiaaleja ovat nahka, turkis, villa ja huovutettu villa. Niitä kyllä käytetään edelleen, mutta erilaisilla sovelluksilla ja mittasuhteissa. Kannattaa tutkia eri materiaaleja ja saatavuutta. Varusteet toiminnan mukaan. Ei kannata palella. Lämmin ja mukava voi olla myös ihan tyylikästä.

Ainakin Joutsen tekee Suomessa laadukkaita toppavaatteita, mallistot vaihtelevat. Ja Luhta on ollut luotettu ja mallikas merkki. Rukka, Torstai ja Skila kuuluvat samaan konserniin. On niitä paljon muitakin ja varsinkin pienemmiltä valmistajilta on alkanut tulla mielenkiintoisia tuotteita.

Talvisaappaat kuskille ja autolle ♫

Made in Finland boots for a driver and for your car

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Nyt on marraskuun 12.11.2011, eikä Etelä-Suomessa ole vieläkään lunta. Outoa. Pohjois-Suomi sai näytteen, mutta se suli pois. Päivät viilenee, mutta hitaasti. Vaihdoin jo talvirenkaat autoon (=winter tires for your car). Suomessa on talvirengaspakko 1.12-29.2., mutta aiemminkin saa laittaa, jos kelit ovat sellaiset ja keväällä taas keliolosuhteiden mukaan. Talvirengaskäytäntö vaihtelee eri pohjoismaissa, joten kannattaa ottaa selvää ennenkuin tulee omalla autolla tänne. Talvi voi olla vähäluminen tai erittäin liukas ja jäinen. 

Talvirenkaita on saatavilla nastoilla ja kitkarenkaita. Suomalainen rengasvalmistaja on Nokia ja kuten näet Nordman mainitaan usein erikseen, vaikka se taitaa olla Nokian rengas. Joista osa Nordman: in renkaista EHKÄ valmistetaan Suomessa. Suomalaiset tahtovat Suomessa valmistetut renkaat. Valmistusmaa käydään tarkistamassa renkaan kyljestä. Sama se oli puhelimissa. Suomalaist fanittivat Nokian puhelinta (=kännykkä,)  pitkään jo pelkän valmistusmaan vuoksi. Nyt se on valumassa maalilmalle ja jenkeille ja siitä ollaan...pettyneitä. Suomalaiset ovat isänmaallisia ja suosivat monissa tuotteissa oman maan tuotantoa. Muistan olleeni lähes Nokian puhelinmainos, kun jo noin 10 vuotta sitten maailmalla matkustellessa, ihmiset sanoivat (kuullessaan että olen Suomesta) minut nähdessään "Nokia puhelin".  Ja tämä ennenkuin ehdin sanoa nimeäni. Nokia voisi jo vähintän tästä hyvästä sponssata minulle uuden puhelimen. Nokia dot com löydät kansainväliset sivut.

Vaikka ei olekkaan lunta ja pakkasta, niin kävin katsomassa talvisaappaita. Viimetalvi oli kamala, lunta oli niin paljon, ettei se meinannut mahtua minnekään ja pakkasta riitti. Kannattaa olla hyvät varusteet. Tavallisena talvena voi kulkea Italialaisissa ohuissa talvikegissä, mutta kuten viimetalvena, vanhat konstit oli tarpeen. Jos pakkasta on -30C ja lunta on puoleen sääreen, niin Italian ohuilla saappailla ei tee enää mitään. Lapikkaat oli viimetalven suosikit Suomessa ja Ruotsissa. Lapikkaiden perinteinen väri on vaalea beige ja materiaali on paksu nahka, sisällä villa vuori. Todella mukavat ja lämpimät jalassa. Ja yllätyin miten hyvännököiset ne ovat. 


Lapikkaat ovat perinnemalliset talvikengät lähes koko pohjoismaiden alueella. Perinne väri on beige ja materiaali paksu nahka, pohja voi olla perinteisesti puuta tai nahkaa, nykyisin kumisekoitetta.  Huopatossut on huovutettua villaa, pohja on kumisekoitetta. Pohjan kumisekoitteen tulee kestää pakkasta. Kaikkien tuontikenkien pohjamateriaalit eivät kestä. Ne kovettuvat vaarallisen liukkaaksi ja/tai murtuvat.
 Ihania päivitettyjä malleja löytyi Lahtisen huopatossutehtaalta. Sivut kääntyvät myös englanniksi (oikea yläkulma). Ja ne tanhukengät ovat Suomessa vähän harvinaisemmat ja nimenomaan perinnemalliset. Tanhu on Suomalainen kansantanssi, jota enää harvat harrastavat. Siihen tarvitaan tanhukengät. Kansallispuvun kanssa on myös suositeltavaa käyttää perinnemallisia kenkiä. (huopikkaat, huopatossut, lapikkaat)


12.8.2011

Suomalainen aamiainen, salmiakki ja laku

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland

Jos aloitetaan suomalaisesta aamiaisesta. Suomalaiset on kahvikansaa. Kahvinkeitin porisee monessa keittiössä heti aamulla. Toinen yhtä suosittu aamujuoma on tee. Kaurapuuro, hedelmät, jogurtti, myslit ja murot, leipä ja sen päälliset, valinnan mukaan.  Harva syö aamulla mitään raskasta. Pelkkä kahvi ja vesi ovat monen aamupala.  Suomalainen aamiainen on aika tyypillinen yleiseurooppalainen (aamiainen= breakfast). Eli jos matkustat Suomeen ja Suomessa, niin uskoisin, että löydät itsellesi syötävää. Hotellien keittiöistä voi aina kysyä muutakin, kuin mitä on listalla. Hyvällä ja monipuolisella aamiaisella jaksaa pitkälle.  (Aamiainen, aamupala)


Sitten salmiakki ja lakristi :) Salmiakki on suomalaisten suosikkimakeinen (makeinen=karkki). Salmiakki on aika erikoisen makuinen, vähän suolainen,  enkä ole matkoiltani löytänyt vastaavaa. Eri makeistehtaat Suomessa tekevät vähän eri makuisia ja paljon eri muotoisia: pehmeitä ruutuja ja pieniä kovia pastilleja. Sitä löytyy myös kastikkeena laitettavaksi jälkiruokiin ja jäätelön sekaan. Sillä on maustettu jopa viinaa. Silloin se juodaan snapsina. Mutta voihan siihen päälle laittaa vielä esimerkiksi kermalikööriä.

Salmiakkimakeisten Suomen suurin valmistaja saattaa olla Fazer mutta yhtä mielenkiintoisia tuotteita valmistaa Halva. Ja mainittakoon vielä Kouvolan laku Kouvolan lakritsi.  Kaikilta näiltä tehtailta löytyy myös lakritsia.  Uskoisin että sitä löytyy myös muualta euroopasta. Googlaamalla sanat "salmiakki" ja "lakristi" löydät varmasti paljon eri valmistajien tuotteita ja tietoa asiasta.(Salmiakki, lakritsi, makeinen, karkki)


Breakfast in Finland

We love Arabia (company...they make e.g  tableware) in Finland.  That´s why  I have to show you some:

Beautiful  

And you can add that with Teema. Quite same shape but plain colour. And some colours varies by season. So e.g yellow and dark blue could  look good with Paradise. Ok, ic....they dont make yellow this year...how about white and dark blue....green? 

It´s a bit confusing Arabia and/or Iittala?  They are nowadays more or less one and the same company. Anyway they sell the products in a same shops. Arabia is 130 years old company and popular tableware producer in Finland. 

You can put them all (if needed) to oven, microwave and dishwasher. 

My first memories of Arabia was at my grandmothers place. At summer, we drank coffee outside in a garden. All her coffe cups were Arabia...I think it was the only domestic tableware producer after the war. People bought what they could. Now it´s a brad...
 


27.6.2011

Shoes and bags/ Kenkiä ja laukkuja

Just have to show this link.  Palmroth shoes and bags.

25.6.2011

Mid summer fest in Finland

Mid-summer celebration originates from the time before Christianity,  in Finland. There are many stories why its celebrated. The summer solstice was important time and day for people who lived so near with nature. One story tells that to be fest for Ukko. God of weather, crop and thunder. In the Kalevala he is mentioned as the highest god. (Kalevala is our national epic.)

People in Finland had annual calendar already before christianity. It was rythm by season and crop circulation. Fests were related with season circulation and often sanctified to gods.

Nowadays the word Juhannus (=mid summer fest) refers to Johannes Kastaja (=John the Baptist). The chruch changed the name and meaning of that fest, when they were not able to remove the whole holiday. So they did to almost all our old holidays. That´s why many of our fests are weird combination of pagan habits and christianity. But who remember what Jonh the Baptist have to do with Juhannus? (before you google that). One original name for Juhannus was mittumaria/midmaria or something like that. People burned bonfires, made magic, ate, drinking, dansing and so on.

(Or why easter fest is collection of Jesus crucifixion, chocolate eggss, witches, bunnies and grass. Eggs, grass and so on comes from Europe. They were as pagans as we were.)

Today Juhannus is spent with friends and family, willingly in countryside. Home party, grilling, eating, drinking, dansing (=lavatanssit), some still burning bonfires (=juhannus kokko). Very country -side-like going. I bet no one remember the Ukko god or John the Babtist. I´m proud of those "pagan" habits, that are a little pieces of saved culture history. Saved hudreds or even thousads years from generation to generation.

15.6.2011

Design effect by culture

                                                                            
Design in Finland is clearly effect by nature. It´s demanding. E.g. if we are talking about women´s clothing. Needed to think more than how it looks like.  But also how it feels, is it warm, versatile and variable? And  still feminine? Annoying practical? Hope not. Practical and beautiful, yes.  Natural colors and fabrics suits scandinavian people well. And sure we use so loved colors.

US and British style is a bit different (if compare european). Much more details, sometimes like cream cake, bigger, bling bling and so on. They have more traditions of that.

In European continet we can find older germanic style and later quite uniform style. Scandinavian style reminds the latter one, but it´s still own part. Younger designers got inspired by all the other cultures. Result of globalisation.  There´s no longer clear effect of culture anymore. It´s so shame if we try to look all the same.


Just to show some examples of Finnish produsers and design:  
  • textiles Marimekko,
  • home textiles and so on Vallila Interior.
  • Have to also mention a young and talanted clothing designer Anne Mari. But  unfortunately I don´t have any pictures yet. We need to wait a bit. Her works are so interesting.
Smaller and local producers are e.g.
  •  Rej Design,  clothes horses of metal and so on.
  •  Loimuset Oy, design interiors and furniture. Their catalogue is in adobe-form.
Perhaps one of the biggest furniture produsers are
But more interesting you can find from these smaller e.g.
And interestin jewellery producer is
Of course there are more like Lundia, Alvar Aalto, Nokia and so on. You can google them or ask,  I will help you to find.

Made in China has landed here strongly, swedish Ikea and universal main stream, but typical Finnish features are still in here and alive. Made in Finland.

If you have anything to ask of these or if you would like to find some more, please feel free to ask.  What you would like to know about Finland?

8.6.2011

Hello

I´m (forestry) engineer and culture and art is just a dearest hobby. I know some artists and I was going to show some pictures when/ if I get some. But this blog was also ment to introduce some Finnish productions and life in here. If you have anything to ask, please do not hesitate to ask.

When I was young, I started with African history and that was and still is so impressive....Asia, Europe and so on. Last few years Scandinavian. Why this order? Perhaps Egypt and pyramids? Who knows. Asian religions and art? Scandinavia and vikings? Ancient sagas of Norway and Island?  You know, we had giants and a lot of the Gods in here...yep. So loooong time ago. And kings and queens. The map seemed whole different...people lived with,  near and about nature. They had to respect that and its Gods. If you took something you had to give something in return. Today they call it paganism. Christianity and hundreds of years conversion to Christianity made a lot of work to made us to forget and destroy all that old knowledge. But it hasn`t been forgotten...completely. A lot is gone,  but you can still see some features about it,  for example in our calender, art, songs, sayings, names, habits...in everything. In everyday life. How many knows that Ahti and Tapio were name of Gods?  Nowadays they use those like any kind of men´s names. Or how many remember the original genesis of the world (by Kalevala)? That story is as old as bible. Unless even older.

As interesting is the art, handicraft, real handmade items and so on, made today. I mean those unique everyday items. Made in /at home for all of us. Like xmas decorations, fabrics and so on.  Summer is so strong and full of colors in here.