27.11.2011

Joululahja

 
Joululahjasuositus...lue lisää 
Suggestions for xmas gifts...continue


♥  ♥  ♥   ♥   ♥   ♥   ♥   ♥   ♥  ♥   ♥   ♥   ♥    ♥   ♥

24.11.2011

Do we have penguins?

People have asked so many times if we have penguins or polar bears - here in Finland? Well....more

12.11.2011

Sään vaikutus tuotekehitykseen

Weather impact on product development

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Olen kiinnostunut Suomalaisista tuotteista ja näkisin, että lähituotanto ja alueellinen tuotekehitys takaa ne mielenkiintoiset erilaiset ja asiaansa erikoistuneet laadukkaat tuotteet. Lisäksi se tukee paikallista työllisyyttä. Juuri sitä mitä Suomi ja koko eurooppa tarvitsee juuri nyt. Suomalainen tuote voi  olla arvokas, mutta myös laadukas ja kestävä. Pienemmissä yksiköissä valmistetut tuotteet mahdollistavat tuotekehityksen ja laadun tarkkailun koko valmistusketjun ajan.

Suomalaiset kuluttavat paljon tuontituotteita, mutta kotimaisuus on arvo. Omassa tuotannossa näkyy Suomalainen muotoilu, väri, henki ja perinteet,  mutta meteriaalit ovat jo tuotteesta riippuen uusinta tekniikkaa. Ja sitten on näitä retro tuotteita. Tuulia menneestä, tuotettuna tämän päivän tekniikalla. Käytettävä materiaali on valittava käyttötarkoituksen mukaan. Vuodenajat asettavat omat rajoitteensa. Ja on materiaaleja, joille ei ole synteettisiä vastineita. Tekniset ratkaisut voivat auttaa. Vain paikallinen kokemus ja  tuotekehitys takaa tämän laadun ja kehityksen jatkossakin.

Otetaan esimerkiksi talvivaatteet tai autojen talvirenkaat. Vain pohjoismaissa ja Suomessa asuvat tietävät millaiset kelit täällä vaihtelevat ympäri vuoden ja millaisilla varusteilla täällä pärjää parhaiten.  Kylmä koettelee materiaaleja ja tekniikkaa. Kokemusta ei korvaa mikään.

Suomen talvi voi olla erittäin vaihteleva. Perinteisesti Suomeen tulee lumi suunnilleen marraaskuussa. Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa, mutta talvi on kovimmillaan tammi-helmikuun aikaan.  Vuorokauden kylmin hetki on noin tunti ennen auringonnousua. Maaliskuussa alkaa lumipyryt ja voi kestää huhtikuulle, jolloin tuulet kääntyvät jo lämpimämmän puolelle. Alkaa loskakelit. Aurinko lämmittää ja sulattaa lunta päivällä. Illat ja yöt voivat olla vielä kylmiä. Toukokuu voi olla vaihtelevasti joko erittäin lämmin tai vielä lunta maassa. Tosin viimevuosina tässä on ollut enemmän kuin poikkeuksia. Kaksi viimeistä talvea ovat olleet erittiäin lumisia ja kylmiä. Talven lämpötilat vaihtelevat keskimäärin +-0--30C. Vastaavasti kesällä voi helposti olla +30C.

Celsius to Farenheit converter

Kun valitset vaatteita, niin Core Tex materiaalit ovat hyviä ulkoiluun. Toppavaatteilla pärjää ja ainahan voi lisätä kerroksia sen alle, esimerkiksi villatakin. Ulkona liikkujille on tarjolla erilaisia teknisiä alusvaate kerrastoja.
Perinteisiä materiaaleja ovat nahka, turkis, villa ja huovutettu villa. Niitä kyllä käytetään edelleen, mutta erilaisilla sovelluksilla ja mittasuhteissa. Kannattaa tutkia eri materiaaleja ja saatavuutta. Varusteet toiminnan mukaan. Ei kannata palella. Lämmin ja mukava voi olla myös ihan tyylikästä.

Ainakin Joutsen tekee Suomessa laadukkaita toppavaatteita, mallistot vaihtelevat. Ja Luhta on ollut luotettu ja mallikas merkki. Rukka, Torstai ja Skila kuuluvat samaan konserniin. On niitä paljon muitakin ja varsinkin pienemmiltä valmistajilta on alkanut tulla mielenkiintoisia tuotteita.

Talvisaappaat kuskille ja autolle ♫

Made in Finland boots for a driver and for your car

When you use Google Translate,  the language is Finnish, Suomi or Finland.

Nyt on marraskuun 12.11.2011, eikä Etelä-Suomessa ole vieläkään lunta. Outoa. Pohjois-Suomi sai näytteen, mutta se suli pois. Päivät viilenee, mutta hitaasti. Vaihdoin jo talvirenkaat autoon (=winter tires for your car). Suomessa on talvirengaspakko 1.12-29.2., mutta aiemminkin saa laittaa, jos kelit ovat sellaiset ja keväällä taas keliolosuhteiden mukaan. Talvirengaskäytäntö vaihtelee eri pohjoismaissa, joten kannattaa ottaa selvää ennenkuin tulee omalla autolla tänne. Talvi voi olla vähäluminen tai erittäin liukas ja jäinen. 

Talvirenkaita on saatavilla nastoilla ja kitkarenkaita. Suomalainen rengasvalmistaja on Nokia ja kuten näet Nordman mainitaan usein erikseen, vaikka se taitaa olla Nokian rengas. Joista osa Nordman: in renkaista EHKÄ valmistetaan Suomessa. Suomalaiset tahtovat Suomessa valmistetut renkaat. Valmistusmaa käydään tarkistamassa renkaan kyljestä. Sama se oli puhelimissa. Suomalaist fanittivat Nokian puhelinta (=kännykkä,)  pitkään jo pelkän valmistusmaan vuoksi. Nyt se on valumassa maalilmalle ja jenkeille ja siitä ollaan...pettyneitä. Suomalaiset ovat isänmaallisia ja suosivat monissa tuotteissa oman maan tuotantoa. Muistan olleeni lähes Nokian puhelinmainos, kun jo noin 10 vuotta sitten maailmalla matkustellessa, ihmiset sanoivat (kuullessaan että olen Suomesta) minut nähdessään "Nokia puhelin".  Ja tämä ennenkuin ehdin sanoa nimeäni. Nokia voisi jo vähintän tästä hyvästä sponssata minulle uuden puhelimen. Nokia dot com löydät kansainväliset sivut.

Vaikka ei olekkaan lunta ja pakkasta, niin kävin katsomassa talvisaappaita. Viimetalvi oli kamala, lunta oli niin paljon, ettei se meinannut mahtua minnekään ja pakkasta riitti. Kannattaa olla hyvät varusteet. Tavallisena talvena voi kulkea Italialaisissa ohuissa talvikegissä, mutta kuten viimetalvena, vanhat konstit oli tarpeen. Jos pakkasta on -30C ja lunta on puoleen sääreen, niin Italian ohuilla saappailla ei tee enää mitään. Lapikkaat oli viimetalven suosikit Suomessa ja Ruotsissa. Lapikkaiden perinteinen väri on vaalea beige ja materiaali on paksu nahka, sisällä villa vuori. Todella mukavat ja lämpimät jalassa. Ja yllätyin miten hyvännököiset ne ovat. 


Lapikkaat ovat perinnemalliset talvikengät lähes koko pohjoismaiden alueella. Perinne väri on beige ja materiaali paksu nahka, pohja voi olla perinteisesti puuta tai nahkaa, nykyisin kumisekoitetta.  Huopatossut on huovutettua villaa, pohja on kumisekoitetta. Pohjan kumisekoitteen tulee kestää pakkasta. Kaikkien tuontikenkien pohjamateriaalit eivät kestä. Ne kovettuvat vaarallisen liukkaaksi ja/tai murtuvat.
 Ihania päivitettyjä malleja löytyi Lahtisen huopatossutehtaalta. Sivut kääntyvät myös englanniksi (oikea yläkulma). Ja ne tanhukengät ovat Suomessa vähän harvinaisemmat ja nimenomaan perinnemalliset. Tanhu on Suomalainen kansantanssi, jota enää harvat harrastavat. Siihen tarvitaan tanhukengät. Kansallispuvun kanssa on myös suositeltavaa käyttää perinnemallisia kenkiä. (huopikkaat, huopatossut, lapikkaat)